زنان مجلس دهم و کمیسیونهای تخصصی

زنان مجلس2تکلیف عضویت «سهیلاجلودارزاده»، «پروانه سلحشوری»، «پروانه مافی»، «زهرا سعیدی» و «طیبه سیاوشی شاه عنایتی» که نامشان در کمیسیون ها اعلام نشده بود پنجشنبه در جلسه روسای شعب با رییس مجلس شورای اسلامی مشخص شد. حالا کمیسیون اجتماعی و فرهنگی هر یک شاهد حضور چهار زن و کمیسیون اقتصادی هم سه زن را در عضویت خود دارند.

به گزارش وبسایت تخصصی مددکاری اجتماعی ۲۰۱۵؛ در حالی که هنوز اعلام رسمی اعضای کمیسیون های حقوقی و قضایی، کشاورزی آب و منابع طبیعی و کمیسیون شوراها انجام نشده خبرها حاکی از آن است که تکلیف اعضای این کمیسیون ها در جلسه روسای شعب با علی لاریجانی روشن شده است.بنابراین گزارش؛ روز پنجشنبه اعتراض ها و تذکرهای شفاهی «زهرا سعیدی» نماینده مبارکه در مجلس نتیجه داد و بالاخره او به کمیسیون اقتصادی راه یافت. این زن جوان خانه ملت که برای عضویت در کمیسیون صنایع نام نویسی کرده بود از اینکه به عضویت کمیسیون صنایع انتخاب نشده بود معترض بود. البته دیگر زنان مجلس نیز چنین اعتراض هایی داشتند.

با این حال در هفته گذشته ۲ تن از زنان از جمله «زهرا سعیدی» نسبت به انتخاب نمایندگان برای کمیسیون ها به ویژه کمیسیون صنایع و معادن و نحوه انتخاب اعضا در صحن علنی خطاب به رییس جلسه تذکر شفاهی دادند.

وقتی صدای زنان مجلس درآمد

وقتی ترکیب نخستین کمیسیون تخصصی مجلس اعلام شد نام یک زن نیز در ترکیب آن دیده می شد اما برخلاف انتظاری که از تجربه و تخصص زنان مجلس دهم می رفت آن زن هیچ ارتباطی با کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نداشت و این در حالی بود که «طیبه سیاوشی شاه عنایتی» در میان ۱۷ زن حاضر در مجلس دهم تحصیلکرده روابط بین الملل بود و با وزارت امور خارجه نیز کار کرده بود. البته این تنها اعتراض وارد به ترکیب کمیسیون امنیت ملی نبود اما آنچه مشخص بود اینکه نقش روسای شعب بیش از قبل در اعمال سلیقه هویدا می شد.

با این حال موضوع ترکیب کمیسیون ها وقتی بیشتر مورد اعتراض زنان واقع شد که اعضای «کمیسیون صنایع و معادن» اعلام شد.

بررسی سوابق و تحصیلات و همین طور تخصص زنان راه یافته به مجلس دهم نشان می داد خانم ها «سهیلا جلودارزاده»، «زهرا سعیدی»، «حمیده زرآبادی»، «خدیجه ربیعی فرادنبه» تحصیلات و نجاربی دارند که می توان انتظار حضور آنها در کمیسیون صنایع و معادن داشت. اما با وجود آنکه «سهیلا جلودارزاده» برای ورود به کمیسیون صنایع و معادن ثبت نام کرده بود نام او در این فهرست دیده نشد. این در حالی بود که جلودارزاده علاوه بر سابقه نمایندگی، تخصص مرتبط با کمیسیون صنایع و معادن داشت و پیشتر نیز در وزارت صنعت معادن و تجارت مشاور وزیر بود.

مطالب مرتبط

بلافاصله پس از اعلام اسامی این کمیسیون، «زهرا سعیدی» نسبت به نحوه انتخاب اعضای کمیسیون تذکر شفاهی داد. نماینده مردم مبارکه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برای تعیین اعضا تخصص، تجربه و سابقه عضویت در کمیسیون‌ها، باید مدنظر قرار گیرد، گفته بود: درحال حضور افراد برای عضویت کمیسیون ها، تحت چه شاخص‌هایی تعیین شده است؟ آیا می‌شود رئیس شعبه‌ای براساس سوگندی که یاد کرده آن ۳ شاخصه اصلی که در آیین‌نامه ذکر شده در نظر نگیرد؟ حال چه اتفاقی افتاده که یک دکترای مهندسی نفت از حضور در کمیسیون انرژی جامانده است؟ چگونه است که بنده با دو مدرک کارشناس ارشد صنایع با تخصص و تجربه و منطقه صنعتی از کمیسیون صنایع جا مانده‌ام؟ در حالی که هر کسی باید براساس تخصص و تجربه خود در کمیسیون‌ها فعالیت کند.

بعد از این اظهارنظر «حمیده زرآبادی» نیز تذکری شفاهی در صحن مطرح کرد. نماینده مردم قزوین و آبیک در تذکر خود گفته است: اعضای کمیسیون های تخصصی علی رغم عنوان آن، به صورت سلیقه ای انتخاب شده اند، متن آیین‌نامه برای رفع این مشکلات باید اصلاح شود.

۴ کمیسیون بدون عضو از زنان

براساس فهرست های اعلام شده، در ۴ کمیسیون عمران، اصل ۹۰، برنامه بودجه و محاسبات و بهداشت و درمان هیچ زنی حضور ندارد. شاید در کمیسیون بهداشت و درمان بیش از هر کمیسیون دیگری لازم بود که زنان مجلس نقش آفرینی کنند. لازم نیست مرور کنیم که مشکلات سلامت زنان تا چه اندازه اعداد و ارقام قابل توجهی را پیش می کشد. تنها کافیست به زقم ابتلای زنان به بیماری ام.اس در مقایسه با مردان نگاه کنیم. این وضع از آن رو اهمیت دارد که وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی نیز در این سه سال هیچ زنی در سطح مدیران عالی به خدمت نگرفته است.

با این حال وقتی فهرست کمیسیون اجتماعی اعلام شد مشخص شد ۴ زن در ترکیب این کمیسیون جای گرفته اند ولی باز هم انتظار این بود که کمیسیون اجتماعی تعداد بیشتری از زنان را در خود پذیرا شود. با این حال اینک فقط در کمیسیون اجتماعی زنان تعداد بیشتری دارند. ولی در مجموع در همه کمیسیون ها یک اقلیت محسوب می شوند. در کمیسیون اقتصادی ۳ زن حضور دارند، در کمیسیون انرژی یک زن، در کمیسیون صنایع و معادن یک زن، در کمیسیون آموزش و تحقیقات نیز ۲ زن حاضر هستند. در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و فرهنگی نیز هر کدام یک زن حضور دارد.

در همین حال علاوه بر «سیده فاطمه ذوالقدر» که عضویت او در کمیسیون فرهنگی اعلام شد، «پروانه سلحشوری» و «طیبه سیاوشی شاه عنایتی» نیز به کمیسیون فرهنگی مجلس رفتند.

همچنین «پروانه مافی» نیز به عضویت کمیسیون شوراها و امور داخلی درآمده است.

این در حالی است که فراکسیون های متعددی در مجلس شکل گرفته است. فراکسیون جوانان با ۳۲ عضو که همگی زیر ۴۰ سال سن دارند، فراکسیونهای ورزش با ۱۳، مرزنشینان با ۱۶ و کار و کارگر نیز در پارلمان دهم تشکیل شده و این فراکسیونها در مرحله نام‌نویسی است و تاکنون اساسنامه و نقشه فراکسیونها هنوز کاملاً مشخص نشده است.

احتمال ریاست زنان بر کمیسیون ها به حداقل رسید

در حالی که انتظار می رفت با اکثریت یافتن زنان در کمیسیون اجتماعی آنها بتوانند رایزنی برای گرفتن ریاست این کمیسیون را ارزیابی کنند عملا اینک با توجه به ترکیب کمیسیون ها و اقلیب بودن زنان نمی توان امیدی به ریاست کمیسیون ها توسط زنان داشت.

از سوی دیگر باید منتظر ماند و دید نتیجه اعتراض ها و تعیین نتیجه آنها به چه سمتی خواهد رفت. در پی اعتراض بیش از ۵۰ نفر از نمایندگان به هیات رئیسه درباره عملکرد رؤسای شعب در خصوص ترکیب اعضای کمیسیون‌های تخصصی مجلس، جلسات هیات رئیسه با حضور علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و اعضای برای رسیدگی به این اعتراضات دیروز و امروز برگزار شده است.

این در حالی است که برخی از نمایندگان معترض پس از این جلسات اعلام کرده بودند که قصد دارند شکایت و اعتراض خود را از طریق کمیسیون اصل ۹۰ پیگیری کنند و عده‌ای نیز عنوان کردند که به دلیل عضویت‌شان در کمیسیون‌هایی که مطابق با تخصص آنها نیست در هیچ کمیسیونی عضویت پیدا نخواهند کرد.

دیف

نام

تحصیلات

حوزه انتخابیه

کمیسیون

۱

زهرا سعیدی

مهندسی صنایع

مبارکه

کمیسیون اقتصادی

۲

حمیده زرآبادی

فوق لیسانس مهندسی برق

قزوین آبیک

کمیسیون صنایع و معادن

۳

هاجر چنارانی

فوق لیسانس جامعه شناسی دانشگاه الزهرا

نیشابور و فیروزه

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی

۴

سکینه الماسی

مددکاری اجتماعی؛ دانشجوی دکتری جامعه شناسی

کنگان

کمیسیون انرژی

۵

ناهید تاج الدین

میکروبیولوژی؛ ژنتیک/ دانشجوی دکتری ژنتیک

اصفهان

کمیسیون اجتماعی

۶

مینو خالقی

حقوق؛ دانشجوی حقوق عمومی

اصفهان

– – –

۷

خدیجه ربیعی فردانبه

دکتری شیمی آلی؛ استادیار دانشگاه صنعتی قم

بروجن

کمیسیون اجتماعی

۸

معصومه آقاپور‌علیشاهی

دکتری اقتصاد (مدیریت کار)

شبستر

کمیسیون اقتصادی

۹

سمیه محمودی

کارشناسی ارشد جامعه شناسی

شهررضا و دهاقان

کمیسیون اجتماعی

۱۰

زهرا ساعی

دکتری جغرافیای سیاسی

تبریز اسکو آذرشهر

کمیسیون اجتماعی

۱۱

فریده اولادقباد

کارشناسی ارشد جامعه شناسی

تهران ری شمیرانات

کمیسیون آموزش و تحقیقات

۱۲

سهیلا جلودار زاده

مهندسی صنایع

تهران ری شمیرانات

کمیسیون فرهنگی

۱۳

سیده فاطمه حسینی

دانشجوی دکترای مدیریت مالی

تهران ری شمیرانات

کمیسیون اقتصادی

۱۴

فاطمه ذوالقدر

دکتری زبان و ادبیات عرب

تهران ری شمیرانات

کمیسیون فرهنگی

۱۵

فاطمه سعیدی

کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی

تهران ری شمیرانات

کمیسیون آموزش و تحقیقات

۱۶

پروانه سلحشوری

دکتری جامعه شناسی

تهران ری شمیرانات

کمیسیون فرهنگی

۱۷

پروانه مافی

کارشناسی ارشد مدیریت دولتی

تهران ری شمیرانات

کمیسیون شوراها و امورداخلی

۱۸

طیبه سیاوشی

کارشناسی ارشد روابط بین الملل

تهران ری شمیرانات

کمیسیون فرهنگی

 

رسانه تاب آوری ایران رسانه تاب آوری ایران
دکمه بازگشت به بالا